Mit kezdjek a bűntudattal?

Bűntudat. Terhel. Nyom. Lehúz. Nem hagy élni. Mit tegyek, hogy szabadon élhessek? Sokan ismerjük azt az érzést, amikor valami nem hagy nyugodni, és nem tudjuk, hogy mit tegyünk, hogy megtaláljuk lelki békénket.

A bűntudattal mindannyian találkoztunk már életünk során. Bármilyen formában jelenjen is meg, segíthet minket annak a felismerésében, ha valamit elrontottunk, elhibáztunk, vagy ha valami rosszat tettünk. Azonban egy ponton túl, ha nem kezeljük megfelelően, negatív hatással lehet a gondolkozásunkra és a mentális egészségünkre is. 

Hogyan kezeljem a bűntudatot?

  1. Először is imádkozz, és kérd Istent, hogy vezessen, vizsgálja meg érzéseidet, és adja a helyes gondolatokat a szívedbe.
  2. Vizsgáld meg, hogy mi váltja ki a bűntudatot benned.
  3. Ha felismerted, hogy mi az, amit helytelenül cselekedtél, akkor kérd a Mindenható Isten bocsánatát. Hű és igaz ő: ha őszintén kérjük, Ő megbocsát nekünk.
  4. Ha van rá lehetőséged és szükséges, rendezd embertársaddal való kapcsolatodat.

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.”
1 János 1:9 

Mi van, ha még mindig érzem a vádlást, időről időre előjön, és teherként ül rajtam?

Isten sem akarja azt, hogy állandó bűntudatban éljünk. Ha ezt akarná, nem küldte volna el Jézust, hogy megváltson minket bűneinktől. Krisztus magára vette minden vétkünket, és a keresztfán kifizette bűneink büntetését. 

A Vádló, mindig vádolhat valamiért. Fontos, hogy tudjuk, hogyha Krisztusban vagyunk, akkor már nincs semmiféle kárhoztató ítélet ellenünk. Az Ő vére elegendő a mi bűneinkért. Ha kértük Isten bocsánatát, Krisztusra nézve bocsánatot nyerhettünk, és nem kell többé bűnvád alatt élnünk. Egyszerűen emlékeztethetjük magunkat erre az Igére, és kimondhatjuk: „Én ezért már bocsánatot kértem. Jézus azért jött, hogy életem lehessen, felmentsen, nincs ki vádoljon többé.”

„Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak.”
Róma 8:1

Amennyiben úgy érzed, hogy további segítségre lenne szükséged, valakire, akivel megbeszélhetnéd terheidet, akkor keress fel minket! Szeretettel várunk! 🙂

Ima:
Istenem, köszönöm, hogy nem kell bűntudatban éljek, és bűneim terhét egy életen át cipelnem magammal. Kérlek bocsáss meg nekem! Köszönöm szeretetedet, és azt, hogy a Te kegyelmedből szabadságában élhetek.