Kényszeres személyiségzavar: a perfekcionizmus börtönében

Mi a személyiségzavar?

A személyiségzavarok olyan mentális zavarok, melyek meglehetősen alattomosak és nehezen észrevehetők a hétköznapi élet során. Jellemzőjük, hogy hosszabb ideje fennállhatnak és könnyen beépülnek az életvezetésbe. Nehezen változtathatók, és szenvedőik tünetszegények lehetnek. Gyakran a személyiségzavarokkal élő embereknek nincs vagy csak kevés a betegségtudatuk.

Milyen személyiségzavarok léteznek?

A személyiségzavarokat három nagy kategóriába sorolhatjuk: A, B és C csoportba. Minden csoport különböző személyiségzavarokat foglal magában:

A CSOPORT:

 • Paranoid személyiségzavar
 • Schizoid személyiségzavar
 • Szkizotíp személyiségzavar

B CSOPORT:

 • Antiszociális személyiségzavar
 • Borderline személyiségzavar
 • Hisztrionikus személyiségzavar
 • Nárcisztikus személyiségzavar

C CSOPORT:

 • Elkerülő személyiségzavar
 • Dependens személyiségzavar
 • Kényszeres személyiségzavar

Kényszeres személyiségzavar

A kényszeres személyiségzavar egy olyan állapot, melyet a rendszeretet, a perfekcionizmus és a mentális kontroll túlzott vágya jellemez. Az alábbiakban megvizsgáljuk a kényszeres személyiségzavar fő jellemzőit.

A kényszeres személyiségzavar jellemzői

Az elkerülő személyiségzavar diagnosztizálásához legalább négynek kell az alábbi hét kritérium közül teljesülnie:

1. Részletekre való túlzott összpontosítás: Az érintettek belemerülnek a tevékenységek részleteibe, gyakran elveszítve a tevékenység lényegét.

2. Törekvés a tökéletességre: A feladat befejezését akadályozó mértékben perfekcionista (pl. nem képes befejezni egy munkát)

3. Munkacentrikusság: A munka és a termelékenység olyan mértékben uralja az életüket, hogy más tevékenységek és kapcsolatok háttérbe szorulnak.

4. Rugalmas viselkedés hiánya: Aggályoskodó, mértéktelenül lelkiismeretes és rugalmatlan elvi, erkölcsi, más értékrendi ügyekben.

5. Tárgyakhoz való túlzott kötődés: Képtelenek kidobni a tönkrement, értéktelen tárgyakat, még akkor is, ha érzelmi/szentimentális vonatkozásuk nincs.

6. Mások iránti bizalmatlanság: Nehéz nekik az együttműködés és a feladatok delegálása, hacsak a másik fél nem hajlandó követni az érintett személy pontos elképzeléseit.

7. Maga és mások felé is fukar: a pénzt a jövőbeli ínséges idők tartalékának tekinti.

8. Merev és makacs

Lehetséges okok

A dependens személyiségzavar kialakulása összetett és több tényezőre vezethető vissza, az okok lehetnek:

 • Környezeti tényezők: A szigorú vagy elvárásokkal teli környezet, ahol az egyén felnő befolyásolhatja a kényszeres személyiségzavar kialakulását.

 • Traumatikus életesemények: Stresszhelyzetek, bántalmazás vagy megtévesztés is hozzájárulhatnak a kényszeres személyiségzavar kialakulásához.

 • Örökölt tényezők: Ha a családban már előfordult kényszeres személyiségzavar, az növelheti az egyéni hajlamot.

 • Kémiai egyensúlyhiány: Az agyi neurotranszmitterek egyensúlyának zavara is hozzájárulhat a kényszeres személyiségzavar kialakulásához.

Kezelési lehetőségek

A kényszeres személyiségzavar kezelése gyakran komplex és sokrétegű. A pszichoterápia, különösen a kognitív viselkedésterápia, hatékony lehet az irracionális gondolatok és viselkedésminták kezelésében.

„”

Hogyan tovább?

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy a témában közvetlenül vagy akár közvetve is, és segítségre lenne szükséged, gyere el segítő beszélgetésre. A beszélgetésben teljes lényünkkel, őszintén, Krisztust képviselve vagyunk jelen, amely által lehetőség nyílik saját magad és Isten mélyebb megismerésére is.