Antiszociális személyiségzavar: a szabályok, normák semmibe vevője

Mi a személyiségzavar?

A személyiségzavarok olyan mentális zavarok, melyek meglehetősen alattomosak és nehezen észrevehetők a hétköznapi élet során. Jellemzőjük, hogy hosszabb ideje fennállhatnak és könnyen beépülnek az életvezetésbe. Nehezen változtathatók, és szenvedőik tünetszegények lehetnek. Gyakran a személyiségzavarokkal élő embereknek nincs vagy csak kevés a betegségtudatuk.

Milyen személyiségzavarok léteznek?

A személyiségzavarokat három nagy kategóriába sorolhatjuk: A, B és C csoportba. Minden csoport különböző személyiségzavarokat foglal magában:

A CSOPORT:

 • Paranoid személyiségzavar
 • Schizoid személyiségzavar
 • Szkizotíp személyiségzavar

B CSOPORT:

 • Antiszociális személyiségzavar
 • Borderline személyiségzavar
 • Hisztrionikus személyiségzavar
 • Nárcisztikus személyiségzavar

C CSOPORT:

 • Elkerülő személyiségzavar
 • Dependens személyiségzavar
 • Kényszeres személyiségzavar

Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar egy súlyos mentális állapot, amely már 15 éves kortól megnyilvánulhat mások jogainak semmibe vételében és megsértésében. A cikkben részletesen megvizsgáljuk az antiszociális személyiségzavar sajátosságait, lehetséges okait és azt, mit tehetünk az érintettek segítségében.

Az antiszociális személyiségzavar jellemzői

Az antiszociális személyiségzavar diagnosztizálásához legalább háromnak kell az alábbi hét kritérium közül teljesülnie:

1. Képtelen a törvények betartásával a szociális normákhoz alkalmazkodni, így ismételten olyan cselekményeket követnek el, melyekért megbüntetik. Az érintettek gyakran veszélyes, törvénybe ütköző magatartást tanúsítanak, figyelmen kívül hagyva a társadalmi normákat és elvárásokat.

2. Csalási hajlam, ismétlődő hazudozással, álnevek használatával, személyes előny vagy öröm érdekében mások becsapásával. Az érintettek manipulatívak és gyakran szándékosan vezetnek fére másokat.

3. Hirtelen és impulzív döntések; tervezés, előrelátás nincs. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők gyakran hirtelen és impulzív döntéseket hoznak meggondolatlanul, a következményeket nem mérleglik.

4. Ismétlődő verekedést, támadást eredményező ingerlékenység és agresszivitás. Az érintettek hajlamosak az agresszív cselekedetekre, akár fizikai konfliktusok kirobbantásával is.

5. Saját vagy mások biztonságának semmibe vétele. Az antiszociális személyiségzavarral élők gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat, és olyan helyzetekbe keverednek, amelyek veszélyeztethetik őket vagy másokat.

6. Ismétlődő hibákhoz vezető makacs felelőtlenség, ami a folyamatos munkavégzés vagy a pénzügyi kötelezettségek megszegésével jár. Az érintettek gyakran nem tartják be a kötelezettségeiket, és nem tanulnak a korábbi hibáikból.

7. Lelkiismeret furdalás hiánya, emiatt indifferens vagy jogos számára mások bántalmazása, becsapása vagy megrövidítése. Az érintettek nem éreznek lelkiismereti furdalást amiatt, hogy másoknak ártanak.

Lehetséges okok

A antiszociális személyiségzavar kialakulása összetett, és számos tényező játszhat szerepet. Az okok között szerepelhetnek:

 • Örökölt tényezők: Ha a családban már voltak hasonló mentális problémák, nagyobb a kockázat az antiszociális személyiségzavar kialakulására.

 • Környezeti tényezők: Traumatikus életesemények, zaklatás vagy családi problémák hozzájárulhatnak az antiszociális magatartás kialakulásához.

 • Kémiai egyensúlyhiány: A kémiai egyensúlyhiány az agyban szintén szerepet játszhat az antiszociális személyiségzavar kialakulásában.

Kezelési lehetőségek

Az antiszociális személyiségzavart általában nehéz kezelni, mivel az érintettek gyakran nem látják be, hogy szükségük van segítségre. A pszichoterápia hatékony lehet kognitív viselkedésterápia vagy pszichodinamikus terápia formájában.

Gyógyszeres kezelés is alkalmazható, különösen, ha a tünetek súlyosak és a páciens hajlandó együttműködni. Az antipszichotikumok és a hangulatstabilizátorok segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Hogyan segíthetünk?

Akiknek közvetlen ismerősük vagy hozzátartozójuk antiszociális személyiségzavarral él, azoknak fontos az óvatosság és a határok megtartása. Az alábbiak segíthetnek:

 • Távolságtartás: Ha az érintett személy veszélyes magatartást tanúsít, fontos saját- és mások biztonsága érdekében a távolságtartás.

 • Szakmai segítség: Ha az érintett hajlandó segítséget elfogadni, a pszichoterápia vagy gyógyszeres kezelés hatékony lehet.

 • A társadalomban való részvétel: Az érintettek számára támogató közösségi környezet kialakítása segíthet az integrációban és a pozitív társas kapcsolatok kialakításában.

Az antiszociális személyiségzavar kihívást jelent mind az érintettek, mind azok számára, akik velük kapcsolatban állnak. Azonban a megértés, a támogatás és a szakmai segítség hozzájárulhatnak az érintettek életminőségének javításához és a társadalmi kapcsolataik normalizálásához.

„Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta. Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta. Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.”
Ézsaiás 53:4-5

Hogyan tovább?

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy a témában közvetlenül vagy akár közvetve is, és segítségre lenne szükséged, gyere el segítő beszélgetésre. A beszélgetésben teljes lényünkkel, őszintén, Krisztust képviselve vagyunk jelen, amely által lehetőség nyílik saját magad és Isten mélyebb megismerésére is.