Szkizoid személyiségzavar: a társas kapcsolatok elkerülője

Mi a személyiségzavar?

A személyiségzavarok olyan mentális zavarok, melyek meglehetősen alattomosak és nehezen észrevehetők a hétköznapi élet során. Jellemzőjük, hogy hosszabb ideje fennállhatnak és könnyen beépülnek az életvezetésbe. Nehezen változtathatók, és szenvedőik tünetszegények lehetnek. Gyakran a személyiségzavarokkal élő embereknek nincs vagy csak kevés a betegségtudatuk.

Milyen személyiségzavarok léteznek?​

A személyiségzavarokat három nagy kategóriába sorolhatjuk: A, B és C csoportba. Minden csoport különböző személyiségzavarokat foglal magában:

A CSOPORT:

 • Paranoid személyiségzavar
 • Schizoid személyiségzavar
 • Szkizotíp személyiségzavar

B CSOPORT:

 • Antiszociális személyiségzavar
 • Borderline személyiségzavar
 • Hisztrionikus személyiségzavar
 • Nárcisztikus személyiségzavar

C CSOPORT:

 • Elkerülő személyiségzavar
 • Dependens személyiségzavar
 • Kényszeres személyiségzavar

Szkizoid Személyiségzavar

A szkizoid személyiségzavar egy mentális zavar, amely kora felnőttkortól kezdve, számos különböző helyzetben megnyilvánuló általános sajátosságokkal jellemezhető. A szkizoid személyiségzavarral élők gyakran kivonulnak a társas kapcsolatokból, és nehezen fejezik ki érzelmeiket. A cikkben részletesen megvizsgáljuk a szkizoid személyiségzavar sajátosságait, lehetséges okait, valamint azt, hogy mit tehetnek azok, akiknek közvetlen ismerőse, hozzátartozója érintett a témában.

A szkizoid személyiségzavar jellemzői

A szkizoid személyiségzavar diagnosztizálásához legalább négynek kell az alábbi hét kritérium közül teljesülnie:

1. A szoros társas kapcsolatokat – beleértve a családi kapcsolatokat is – nem kívánja, sem nem élvezi. Az érintett személyek kerülik a mélyebb érzelmi kötelékeket és gyakran elkerülik a társas eseményeket.

2. Mindig magányos tevékenységeket választ. A szkizoid személyiségzavarral élők gyakran szívesebben vannak egyedül és a saját világukban.

3. Ha van, akkor is csekély a más személy iránti szexuális érdeklődése. A szexuális kapcsolatokat vagy érdeklődést ritkán vagy csak minimálisan mutatják.

4. Örömet csak kevés tevékenységben talál, vagy egyáltalán nem. Az érdeklődési körük szűk és kevés dolog okoz nekik örömet.

5. Közvetlen rokonain kívül nincs közeli barátja vagy bizalmasa. A szkizoid személyiségzavarral élők gyakran csak családtagjaikkal tartanak valamiféle kapcsolatot.

6. Közömbös mások dicsérete vagy kritikája iránt. Az érintettek általában közömbösek mások véleménye iránt.

7. Érzelmileg hidegség, elzárkózás vagy sivár affektusok jellemzik. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem mutatnak érzelmeket.

Lehetséges okok

A szkizoid személyiségzavar kialakulása összetett, és számos tényező játszhat szerepet. Az okok lehetnek:

 • Örökölt tényezők: Ha a családban már voltak hasonló mentális problémák, nagyobb a kockázat a szkizoid személyiségzavar kialakulására.

 • Környezeti tényezők: A szkizoid személyiségzavar kialakulását gyakran olyan gyermekkori vagy környezeti tényezők is elősegíthetik, mint például az érzelmi elhanyagolás vagy egy érzelmileg hideg családi környezet.

 • Kémiai egyensúlyhiány: A neurotranszitterek (agyi vegyületek) egyensúlyhiánya is befolyásolhatja a szkizoid személyiségzavar kialakulását.

Kezelési lehetőségek

A szkizoid személyiségzavar kezelése általában pszichoterápiával történik. A kognitív viselkedésterápia hatékony eszköz lehet az érintettek számára az érzelmi és társas készségeik fejlesztésében. A terápia során az egyén megtanulhatja az érzelmi reakciók kifejezését és az egészséges társas kapcsolatok kialakítását. 

Hogyan segíthetünk?

Ha valakinek közvetlen ismerőse vagy hozzátartozója szkizoid személyiségzavarral él, fontos megértő és támogató jelenlétet nyújtani. Jó tudni:

 • Türelem és megértés: Legyél türelmes és megértő az érintett személy iránt. Tudnod kell, hogy a szkizoid személyiségzavarral élőknek nehéz kifejezni az érzelmeiket.

 • Tartsd fenn a kommunikációt: Próbáld meg fenntartani a kapcsolatot és kommunikálni az érintettel, anélkül, hogy ráerőltetnéd a társas kapcsolatokat.

 • Keress szakmai segítséget: Ha látod, hogy az érintett szenved vagy az életminősége romlik, segíts neki abban, hogy eljusson egy tapasztalt terapeuta vagy pszichiáter szakemberhez.

A szkizoid személyiségzavar kihívást jelent mind az érintett számára, mind azok számára, akik kapcsolatban állnak vele. Az empátia és a megértés azonban segíthetnek az érintetteknek az érzelmi fejlődésben és a társas kapcsolatok kiépítésében is.

 

„Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.”
Efezus 4:32

Hogyan tovább?

Ha úgy érzed, hogy érintett vagy a témában közvetlenül vagy akár közvetve is, és segítségre lenne szükséged, gyere el segítő beszélgetésre. A beszélgetésben teljes lényünkkel, őszintén, Krisztust képviselve vagyunk jelen, amely által lehetőség nyílik saját magad és Isten mélyebb megismerésére is.