Hogyan őrizzük meg lelki egészségünket?

A hétköznapok forgatagában sokszor nem jut idő, vagy egyszerűen csak nem foglalkozunk mentális egészségünk védelmével. Pedig fontos lenne, hogy odafigyeljünk érzelmeinkre, kezeljük a ránk telepedő stresszt, és a másokra figyelés mellett magunkra is időt fordítsunk. Ebben a cikkben bemutatásra kerül néhány alapvető gondolat, amelyek segíthetnek lelki egészségünk megőrzésében.

1. Ismerd meg magadat!

Az első lépés lelki egészséged megőrzésében önmagad megértése és megismerése. Fontos, hogy szánj időt arra, hogy feltérképezd a benned lévő érzéseket, gondolatokat. Ezek segítenek abban, hogy felismerd, hogy melyek azok a dogok, amelyek lehúznak és negatív hatással vannak rád, és melyek azok, amelyek feltöltenek és a pozitív irányba visznek tovább.

2. Gyakorolj önfegyelmet!

Az önfegyelem kulcsfontosságú a lelki egészség megőrzésében. Ez magában foglalja az egészséges életmódot, rendszeres mozgást, megfelelő táplálkozást és a megfelelő pihenést. Az időbeosztásunkra való odafigyelés, a határok meghúzása és a prioritások megfelelő kezelése is hozzájárul az egyensúly megtalálásához, fenntartásához.

3. Figyelj oda, hogy kikkel veszed körbe magad!

Az érzelmi támogatás fontos része a lelki egészségünknek. Hatással van ránk, hogy kikkel osztjuk meg életünket, kit mennyire engedünk be életterünkbe. Táplálja lelkünket, ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik pozitív hatással vannak ránk, és akikkel őszintén megoszthatjuk érzéseinket és gondolatainkat. Vegyük fel a kapcsolatot barátainkkal, családtagjainkkal vagy akár egy megbízható szakemberrel. Ne feledd, hogy nem vagy egyedül, és a segítségkérés nem szégyen.

4. Figyelj az egyensúly fenntartására!

Az egyensúly fenntartása is nagyon fontos. Figyelj arra, hogy megfelelő arányban legyen jelen életedben a munka, a pihenés, a kikapcsolódás és persze a szeretteiddel való minőségi időtöltésről se feledkezz el!

A konzultációk során a segítő beszélgetésben lehetőség nyílik arra, hogy megnyílj, és külső szemlélő bevonásával ránézz elakadásaidra. A beszélgetésekben teljes lényünkkel, őszintén, Krisztust képviselve vagyunk jelen. Gyere el, szeretettel várunk konzultációra! 🙂